‘Ik ben altijd al fan geweest van Henneman’

‘In 2015 kocht ik een grachtenpand in Amsterdam. Ik heb het drie jaar lang grondig gerenoveerd, zodat het de komende honderd jaar weer mee kan. Daarnaast wilde ik in dit huis iets doen met kunst­objecten.

‘Ik ben altijd al fan geweest van kunstenaar Jeroen Henneman. Als twintigjarige jongeman had ik nog niet zo veel geld voor kunst, dus kocht ik twee posters in de museumwinkel van Boijmans Van Beuningen. Op één van die posters stond een werk van Jeroen Henneman. Jaren ­later, eind jaren tachtig, kocht ik mijn eerste echte officiële kunstwerk in het atelier van Henneman in Amsterdam. Dat waren drie tekeningen die dienden als voorstudie voor een groot olieverfdoek, genaamd Het atelier aan de Vossiusstraat.

Wouter Deelman (62)

CEO van Travel Electric in Amsterdam

Aankoop: Kunstwerk De kus

Prijs: € 50.000

De Kus is prachtig symbool voor liefde en eerbetoon aan Henneman’

‘Inmiddels heb ik verschillende creaties van Henneman en heb ik daardoor een speciale band met hem. Hij is een vriend geworden. We bespraken mijn wens dat ik graag De kus in mijn woonkamer wilde. Het is namelijk een prachtig symbool voor de liefde. Omdat hij een van mijn favoriete kunstenaars is, is het ook een soort eerbetoon aan hem.

‘In eerste instantie dacht ik aan een groot schilderij, maar dat werd te ingewikkeld. Dus werd het van staal, een kleinere versie van een nog groter stalen kunstwerk van 20 meter hoog dat jarenlang bij het hoofdkantoor van de Bijenkorf in Amsterdam stond. Dat beeld is weggehaald, maar komt als het goed is weer terug op een andere plek in de stad.

Kunstwerk met grote kraan over het huis getakeld en binnengebracht

‘Tussen de eerste oriënterende gesprekken over het maken van “mijn” kus en het eindresultaat zat zeker een jaar. ­Henneman heeft gekeken naar de lichtinval en de zichtlijnen in de ruimte in mijn huis om het kunstwerk de juiste dimensie te geven. Het moet passen bij de ruimte, je wilt niet iets wat buiten proportie is. Hij maakte eerst een tekening, vervolgens een maquette. Daarna kwam er een constructeur die berekende hoe dik het staal moest worden. Dat model is naar een staalbouwer gegaan in Oss. Zij maakten een 3D-model en aan de hand daarvan is het geproduceerd. Het kunstwerk is nu 6,5 meter hoog en ongeveer 2 meter breed.

Lees ook dit stuk van Rik Kuethe nog eens terug: Goed beschouwd is bijna elke kus een kunstwerk

‘Voor de installatie van De kus kwam er een heel grote kraan. Ze hebben het over het huis heen getakeld en via de achterkant is het naar binnen gebracht. Dat was een heel ­spe­ciaal moment.

‘Toen alles klaar was, orga­niseerde ik een feestje om het werk officieel te onthullen. ­Henneman en zijn vrouw waren daarbij aanwezig. Alles was bijzonder: het moment, de kunstenaar en het object.’

Juliette Schraauwers

Juliette Schraauwers is oprichter van Brand it forward & NOWschool. Ze studeerde in 2012 af aan de Design Academy Eindhoven, Man & Communication. Met meer dan 10 jaar ervaring in duurzame & sociale merkstrategie en design weet ze hoe ze echte verandering kan creëren.

Dankzij haar brede interesse wordt zij als het ware onderdeel van jouw organisatie. Problemen ziet zij als uitdagingen waar altijd een oplossing voor is. Juliette werkt parttime vanuit Nederland en een deel van het jaar vanuit het buitenland of onderweg in haar zelfbouw Camper-kantoor.

https://www.brand-it-forward.com/
Next
Next

Blog family